Vysoká tráva a luční květiny mohou lépe zadržovat vodu a lákat hmyz, který z české krajiny mizí. Anglické trávníky se ve městech změní na louky. Stop vyschlým trávníkům se strništěm řekli ve Svitavách. Připojí se i další města.

Svitavy se přidaly k modernímu trendu, kdy je zvykem trávu nechat narůst do větší výšky a sekat ji méně často. Důvodů k tomu je několik.

„V důsledku zadržování vody v krajině jsme vytipovali několik lokalit na území města v okrajových částech. Pokud se metoda osvědčí, jsme připraveni ve spolupráci s odborem životního prostředí a společností Sportes pokračovat i na dalších místech,“ informoval mluvčí města Jiří Johanides. V delší trávě se také vyskytuje více hmyzu. Právě z toho ale mají obavy zejména rodiče dětí. „Syn má každý rok několik klíšťat. Počítám, že letos jich bude mít ještě více, když se nebude tolik sekat. Nevím, jestli je to dobré rozhodnutí,“ řekla Petra ze Svitav, maminka dvou malých dětí.

MATYÁŠ WEIS poprvé spatřil světlo světa 11. května ve 21.46 hodin. Vážil 3,7 kilogramu a měřil 52 centimetrů. S rodiči Terezou a Tomášem bude bydlet ve Svitavách.
OBRAZEM: Právě jsme se narodili

Jenže velké sucho sužuje v poslední době přírodu. Díky vyšší trávě dojde i k ochlazení ulic, kdy především v létě fungují rušné silnice jako akumulátory tepla a zeleň tak prospívá coby klimatizační jednotka. „Tento postup je jeden z dalších kroků, jak přispět k zadržování vody v krajině města. Věříme, že tento krok bude správný a pomůže v bojích se suchem. Kromě jiného připravujeme také například i rozšíření retenční nádrže za městem“ vysvětlil starosta Svitav David Šimek.

Vyšší tráva, více hmyzu

O omezení sekání trávy už uvažují také v sousední Litomyšli. „Už jsem to zadal městským službám a nyní přepracováváme plán sekání jednotlivých ploch. Shodou okolností mi kolegyně dala na stůl návrh na změny v údržbě zeleně. Až vše schválíme, budeme veřejnost informovat,“ uvedl litomyšlský starosta Daniel Brýdl.

V Moravské Třebové zatím sekají, jak je zvykem, ale změny se blíží i tady. Technické služby sekají zeleň ve středu města minimálně osmkrát ročně, sídliště čtyřikrát a okrajové části dvakrát. „U velkých travnatých ploch, například na Knížecí louce a pod zámkem, budeme sekání omezovat. Vysekáme jen pruhy podél komunikací, chodníků a zpevněných ploch. Zbytek trávy necháme nejen kvůli zadržování vody v krajině, ale také ve vazbě na podporu biodiverzity živočichů,“ vysvětlil mluvčí města Václav Dokoupil.

Ničeho se nemusí podle odborníků obávat ani alergici. Potíže jim podle lékařů způsobují trávníky často sečené nakrátko, neboť bývají zdrojem hub a roztočů.