Veronice Janů vyneslo ocenění rozšíření služeb a aktivit pro uživatele v nově zrekonstruované zuberské knihovně. „Bylo to pro mě velké překvapení, protože jsem ani netušila, že jsem mezi nominovanými. Myslela jsem si, že jdeme jen na sraz knihovníků a starostů,“ netají Veronika Janů. Ocenění jí však v každém případě udělalo velkou radost. „Tím, jak jsme se loni přestěhovali do nové knihovny, se rozjela velká spousta akcí a člověka potěší, že ta práce je vidět,“ říká zuberská knihovnice.

Její kolegyně z prženské knihovny Pavlína Havlíková si titul Nejlepší knihovnice okresu Vsetín vysloužila za aktivní přístup při stěhování knihovny a při péči o její vzhled, dále také za vzorné vedení knihovny a podporu čtenářství v obci.

Práce knihovníků bývá oceňována na celostátních nebo krajských úrovních. Masarykova veřejná knihovna Vsetín zaštiťuje úroveň místní a každoročně vyhlašuje a oceňuje práci a aktivity knihovníků vsetínského okresu. „Vyjadřujeme tak okresním knihovnám veřejné uznání za úsilí o rozvoj knihovnických služeb a čtenářství v obci,“ vysvětlila Věra Pelcová, vedoucí regionálních služeb MVK Vsetín.

Studenti Masarykova gymnázia Vsetín se ve čtvrtek 15. března 2018 připojili k celostátní výstražné stávce studentů s názvem Vyjdi ven.
Desítky studentů ve Vsetíně "vyšly ven". Stejným metrem všem, nabádají

Zdůraznila, že některé knihovny zajišťují nepřebernou řadu aktivit i mimo půjčovní dobu. „Věnují se práci s dětmi, spolupracují s ostatními složkami obce a organizacemi. Proto chceme ty nejlepší ocenit symbolickou odměnou a informováním veřejnosti o jejich úsilí,“ řekla Věra Pelcová.

Oceňování knihovníků v okrese Vsetín se děje od roku 2009. Odměna může odrážet celoroční kvalitní práci i jednorázový výrazný počin, například práci s dětmi, aktivitu při modernizaci knihovny, automatizaci, propagaci knihovny, zajímavý nápad, ediční počin a tak podobně. Udělují se maximálně dvě ocenění.