„Jízdou na novém rotopedu posilují pacienti partie především v dolní polovině těla, jako jsou stehna a lýtka. Pacienti si jej okamžitě oblíbili,“ uvedla staniční sestra rehabilitačního oddělení Nemocnice Valašské Meziříčí Marie Hermanová.

Díky jednoduché nastavitelnosti sedla, pedálů i sklonu řídítek a také díky proluce mezi řídítky a tělem stroje - tzv. hlubokému nástupu je rotoped vhodný pro pacienty se sníženou pohyblivostí. Využijí jej také ti, kteří jsou po úrazech nebo operacích kolen či kyčlí.

„Programovatelný rotoped je vybavený elektronicky řízenými magnetickými brzdami a řadou jedinečných prvků, díky kterým se přizpůsobí potřebám trénujícího. Nechybí přitom ani vyhodnocení a zobrazení tréninkových hodnot na přehledném displeji,“ přiblížila mluvčí valašskomeziříčské nemocnice Lucie Drahošová.

Jízda na rotopedu příznivě ovlivňuje kardiovaskulární systém, zvyšuje kapacitu plic a celkovou vytrvalost.

„Tento typ tréninku umožňuje především komplexní posilování všech svalových partií dolních končetin a je tak vhodný nejen pro udržování kondice, spalování tuků a prevenci zdravotních komplikací, ale díky své nenáročné obsluze také při rekonvalescenci po srdečních příhodách nebo při kloubních potížích,“ dodala mluvčí Drahošová.

Soutěž v pojídání gulášů na valašskomeziříčském Gulášfestu v pátek 13. července 2018 ovládl třiačtyřicetiletý Jaroslav Němec z Bystré u Poličky. Necelé čtyři porce bezlepkového vepřového guláše a stejný počet krajíců chleba spořádal během pěti minut.
Gulášový král by snědl více, ale časový limit byl šibeniční