Chrání sítě proti kyber hrozbám

Z garáže se dostali do světa. Firma Flowmon Networks chrání počítačové sítě proti kybernetickým hrozbám v několika zemích světa. „Na začátku jsme byli parta lidí, kteří seděli v přetopené místnosti a chtěli konkurovat Ciscu. O podnikání jsme se učili za pochodu. Lidé kolem centra nás nasměrovali a předali nám neocenitelné zkušenosti,“ popsal ředitel firmy Jiří Tobola.

Ilustrační foto
Pozor na přípravu jídel v teplém počasí. Přibývá nemocných s infekčním průjmem

29,5
miliardy jsou tržby firem, jimž centrum pomohlo. Například dvě stě milionů byl loňský obrat firmy Flowmon Networks, která se specializuje na informační technologie. Díky ní společnosti lépe chrání své systémy před moderními kybernetickými hrozbami.

Z techniků udělal obchodníky

Svou bezdrátovou technologii prodala už do sedmatřiceti zemí světa. Brněnská firma Sewio oslovila experty z inovačního centra před dvěma lety. „Pomohli náš technicky uvažující mozek nasměrovat k byznysovému přemýšlení, zanalyzovat tržní potenciál, stanovit si důležité finanční milníky a připravit se na jednání s investorem,“ shrnul šéf firmy Milan Šimek.


50
stálých zaměstnanců centra pomáhá firmám k rozvoji. Jsou mezi nimi i mentoři, kteří radí lidem v začátku jejich podnikání. Zároveň s centrem spolupracuje i sto externích expertů.

Učí je, jak chodit ve světě byznysu

Podnikatele inspiruje několik mentorů. Mezi přední podle mluvčí inovačního centra Ivany Malé spadá Martin Dokoupil, který se specializuje na vztahy mezi majiteli firem a pracoval jako konzultant například pro firmy Siemens nebo Honeywell.

Mouchy chytají po celém světě

Více než tři sta tisíc mucholapek denně vyrobí Papírna Moudrý v Židlochovicích na Brněnsku. Lépe se uplatnit na trhu jim před čtyřmi lety pomohlo jihomoravské inovační centrum. „Naučili nás, jak se lépe propagovat a řídit obchodní úsek. Jejich rady jsme opravdu ocenili,“ řekl ředitel firmy Libor Moudrý. Svými mucholapkami firma zásobuje pětačtyřicet zemí.

Ilustrační fotografie.
Rozvrh vytváří vedení škol i týden. Pomůže jim unikátní počítačový program

301
firmám pomohlo inovační centrum od svého založení v roce 2003. Po celou dobu podporuje lidi ve vytváření a rozvoji malých a středních podniků na jižní Moravě. Zároveň buduje inovační ekosystém, ve kterém propojuje začínající startupy, investory nebo výzkumná a vědecká střediska.

Emoce prodávají, radí kouč lidem

Podívat se na svůj produkt realisticky pomáhá začínajícím podnikatelům v JIC kouč Filip Kvapil ze společnosti Restartup už pátým rokem. „Často jsou lidé nadšení, že něco vymysleli. Musejí ale slézt z obláčku a zhodnotit, jestli někdo jejich produkt opravdu potřebuje. Zákazníci si také rádi pojí produkt se zážitkem. Obecně prodávají emoce a užitek,“ vysvětlil.

Životy zachraňuje projekt studenta

Původně téma diplomové práce. Dnes díky centru mapový systém pro mobily umožňující navigaci v náročném terénu, koordinaci týmů a efektivní výměnu geografických informací. Vývojáři úzce spolupracují i se záchranáři. „GINA Software pomáhá zachraňovat životy v Česku a dalších desítkách zemí,“ tvrdí zakladatel Zbyněk Poulíček.

Areál zrekonstruovaného Koupaliště Riviéra v Brně.
Riviéra v novém: lidé si sjedou tobogan, přejdou po lanovém mostě s lekníny

3.
nejlepším mezinárodním inkubátorem se centrum stalo v soutěži inovačních center The Best Incubator Award v roce 2011.

Syntezátor má ve studiu i Zimmer

Na počátku stála slabost studentů pro elektronické zvuky, dnes má syntezátor od Bastl Instruments ve studiu i skladatel Hans Zimmer. Nástroj vypadá jako krabička s tlačítky. Výsledný zvuk vzniká syntézou. Spoluprací s centrem si vedoucí firmy ujasnili směr. „Naučili jsme se zastavit se a zreflektovat, kam se vyvíjíme,“ uvedl Ondřej Merta.

Vize do budoucna: Inspirujme svět

Nenecháváme si zkušenosti pro sebe. Chceme vidět úspěšný nejenom náš re-gion, ale i Česko, tvrdí ředitel centra Petr Chládek. Jeho vize je být domovem podnikatelům a inspirovat svět.

Jako při slalomu ale za běžného provozu působila řidička Volva ve čtvrtek v Bauerově ulici. Její styl řízení zaujal hlídku brněnských strážníků ve chvíli, když z pruhu určeného pro jízdu rovně odbočila doprava.
Před strážníky ujížděla slalomem. Žena nadýchala přes dvě a půl promile

99 %
je přesnost, s jakou lze identifikovat řečníka podle hlasu díky technologii firmy Phonexia, která má kořeny v roce 2006 na fakultě informačních technologií brněnské techniky. Petr Schwarz s Pavlem Matějkou zveřejnili fonémový rozpoznávač a odstartovali tak úspěšnou firmu.

Program určuje i pohlaví mluvčího

Společnost Phonexia se zabývá inovativní technologií pro řečovou analytiku a hlasovou biometrii. Začala jako startup šesti studentů a s pomocí centra se firma stala uznávanou na světovém trhu. Technologie používá neuronové sítě a dokáže určit mluvčího, jazyk, pohlaví, přepsat řeč do textu či najít konkrétní slova. Služby pomáhají i organizacím bojujícím s kriminalitou.

Kiwi zařídí osm tisíc letů denně

Začal jako startup roku 2012. Nyní na celosvětovém vyhledávači letenek Kiwi.com udělají lidé za den osm tisíc objednávek. „Největší výzva byla zvládnout rychlý růst,“ uvedl ředitel Oliver Dlouhý.

Po sto letech se na dům v Orlí 7 v Brně vrací orlice.
Musela ze štítu do dvora. Císařská orlice se po sto letech vrátila do Orlí ulice