Menší opravy začaly už v červnu. Týkají se elektřiny, topení a vzduchotechniky a nových oken. „Na faře chceme vytvořit komunitní centrum. Získali jsme na něj dvacet milionů,“ přiblížil farář Michal Pořízek.

Částečně se však na placení nákladů musí podílet i farnost. A s tím jí pomůže vyškovská radnice. „Zaplacení oprav ze státního rozpočtu je podmíněné podílem farnosti v milionové výši. Město na faru pošle půlmilionovou dotaci,“ sdělil mluvčí Vyškova Michal Kočí.

Pořízek si příspěvku cení. „Velmi nám pomůže. I díky němu můžeme opravit větší polovinu prostorů uvnitř budovy. Hotovo bude nejpozději v polovině ledna, centrum pak může začít fungovat v druhé polovině března,“ odhadl Pořízek.

Opravy vnějšího části budovy odstartují později. „Hodně lidí se ptá, kdy začneme spravovat fasádu, že na budovu není pěkný pohled. Máme to v plánu, ale je to závislé na penězích. Nejdříve pak musíme zabezpečit střechu. Nyní nás tíží rezavé plechy. Krovy napadla dřevomorka, což si vyžádá mnohem nákladnější opravu. Počítám, že celou střechu vyměníme do deseti let. Fasáda přijde na řadu nakonec,“ vysvětlil farář.

V Ivanovicích na Hané po letech opravují průtah městem
Ivanovičtí se dočkali. Po čtyřech letech začaly opravy průtahu městem