Fiala: Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády

foto Ilustrační foto - Předseda české vlády Petr Fiala (vlevo) a premiér Ukrajiny Denys Šmyhal na tiskové konferenci 31. října 2022 v Kyjevě.

Praha - Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy (ODS) mohlo uskutečnit další společné jednání české a ukrajinské vlády. Poslední se konalo koncem října 2022 v Kyjevě. Česko s Ukrajinou jedná průběžně na všech úrovních, země napadená Ruskem potřebuje především zbraně a munici, řekl Fiala v rozhovoru s ČTK.

"Převaha Rusů je obrovská a Ukrajina může uspět jedině tehdy, když bude mít (zbraní a munice) dostatek a rychle," uvedl premiér. Především se svými protějšky z Dánska a Nizozemska řešíme, co lze pro Ukrajinu udělat a jak pomoc včetně české iniciativy na shánění dělostřelecké munice dále posouvat, doplnil.

Čeští ministři v čele s Fialou jednali v Kyjevě s ukrajinskou vládou a prezidentem Volodymyrem Zelenským předloni 31. října. Cesta měla vyjádřit jasnou podporu Ukrajině bránící se ruské invazi a podpořit ukrajinské ambice vstoupit do Evropské unie a Severoatlantické aliance. Členové obou kabinetů jednali také o poválečné obnově Ukrajiny.

Fiala navštívil Kyjev i předloni v březnu, krátce po začátku ruské invaze. ČTK v rozhovoru řekl, že by se letos mohlo zopakovat mezivládní jednání. "Je to ve hře a dovedu si představit, že v průběhu tohoto roku takové jednání uskutečníme," uvedl Fiala.

S Ukrajinou podle Fialy aktuálně Česko jedná na mnoha úrovních od zmocněnce pro Ukrajinu až po vrcholnou politickou úroveň. "To, co Ukrajina momentálně nejvíc potřebuje, to jsou zbraně a munice," uvedl.

Česko chce dál pokračovat ve své iniciativě na shánění dělostřelecké munice, klíčová je spolupráce s Dánskem a Nizozemskem. "Koalice těchto tří států udělala opravdu hodně a bez nich by ta iniciativa takto úspěšná nebyla. Jsem vděčný všem, kteří se k tomu přidávají," dodal.

První dodávky z české iniciativy by mohla Ukrajina získat v červnu, uvedl premiér v polovině dubna po jednání v sídle NATO. Díky české iniciativě se podle něj už podařilo sehnat 500.000 kusů dělostřelecké munice. Na téměř 200.000 jsou smlouvy, dalších 300.000 kusů je Česko schopné velmi reálně zajistit.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 18.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je sobota 18. května 2024

Očekáváme v 09:00 14°C

Celá předpověď