K prosazení je třeba shoda celé koalice, řekl Fiala k programovým novinkám stran

foto Ilustrační foto - V popředí (zleva) vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a premiér Petr Fiala (ODS) vystoupili na briefingu po jednání koaličních lídrů, 21. června 2022, Praha. Vzadu předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, předseda Pirátů Ivan Bartoš (uprostřed) a šéf KDU-ČSL Marian Jurečka.

Praha - Z programových návrhů, se kterými přicházejí strany vládní koalice rok před volbami, mají podle premiéra Petra Fialy (ODS) šanci na prosazení pouze ty, na kterých se shodnou všichni vládní partneři. Za svůj úkol předseda vlády v rozhovoru s ČTK označil udržení klidu ve vládě v době, kdy se jednotlivé strany pětikoalice budou snažit odlišit od ostatních.

"Každá strana má určitě možnost přicházet s nějakými programovými nápady a návrhy. Vládu tvoří pět stran a nemůže mít nikdo zakázané přicházet s nějakými podněty. Na druhé straně to, co prosazujeme společně, na tom se musíme domluvit, a to pak má šanci, aby prošlo," uvedl k návrhům, jako je například lidovecký návrh na zvýšení odvodů na penze bezdětným, který odmítli Piráti, Starostové a TOP 09. Sám hovořil o návrhu ODS o možnosti výpovědí bez udání důvodu.

"To není věc, která by se zrodila teď jako náhlý nápad, o ní se už nějakou dobu diskutuje. Je to věc, která v některých zemích je, kterou také doporučuje řada ekonomů z hlediska nějaké zdravosti pracovního trhu a má taky podporu podnikatelských svazů, naopak ji kritizují odbory. Tam je potřeba říct, že to nejsou nějaké zhoršené podmínky pro zaměstnance. K tomu se musí vázat poměrně dlouhé odstupné, které vlastně garantuje lidem, že mají dost času na to, aby si našli práci," uvedl. ODS podle něj tuto debatu povede, podporu má u TOP 09. "Naopak proti je KDU-ČSL. Pokud vím, Starostové a Piráti jsou připraveni o tom nějak diskutovat, tak se můžeme o tom bavit. Ale i pro tento návrh platí, že má šanci, jenom když bude mít podporu celé vládní koalice a když se na tom domluvíme," konstatoval.

Za zásadní Fiala pokládá, aby koalice prosadila klíčové věci, ke kterým se zavázala v programovém prohlášení. A to se podle něj daří velmi dobře. "Musíme se snažit a myslím, že jsme si všichni vědomi toho, alespoň zatím to tak vypadá, že máme odpovědnost a že taky ukazujeme veřejnosti, že se dokážeme shodnout na klíčových věcech a klíčových změnách. Je jasné, že mediálně je atraktivní ukázat nějaký ten rozpor a toto k tomu patří. Je určitě pro každou stranu důležité mít nějaká témata, která zdůrazňuje, ale nad tím převažuje vědomí odpovědnosti a přesvědčení o tom, že na čem jsme se domluvili ve vládním programu, to máme uskutečnit," uvedl.

Průběžně podle Fialy ministři jednají o vývoji rozpočtu a s tím souvisejícími nároky některých resortů na navýšení jejich kapitol. "Ve všech resortech je dost finančních prostředků na to, aby mohly financovat všechny aktivity. A když se začne ukazovat, že třeba je nějaký problém, tak po půlce roku je dost času to vyřešit," míní premiér. V případě požadavků zdravotnictví podle Fialy informace z nemocnic nesignalizují, že by se mohly opakovat problémy, jakým vláda čelila loni ke konci roku, když část lékařů hrozila odmítnutím přesčasů. "Řešení, které přineslo větší jistotu zvlášť mladým lékařům a nějaké odstupňování odměn za jejich kvalifikaci, zklidnilo situaci. Ale musí se pokračovat dál ve změnách... Výdaje do zdravotnictví rostou docela výrazně a musíme přemýšlet nad kroky, které povedou povedou k udržitelnosti systému. A to pan ministr (Vlastimil) Válek (TOP 09) ví a pracuje na tom," uvedl.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 18.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je sobota 18. května 2024

Očekáváme v 09:00 14°C

Celá předpověď