Kuleba hovořil s Lipavským o české muniční iniciativě

foto Ilustrační foto - Zleva šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba a český ministr zahraničí Jan Lipavský vystoupili na tiskové konferenci, 20. červenec 2022, Kyjev, Ukrajina.

Kyjev - Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba dnes na síti X uvedl, že hovořil se svým českým protějškem Janem Lipavským o pokroku v české iniciativě, která má opatřit Ukrajině dělostřeleckou munici. Její palčivý nedostatek, přičítaný dlouhé prodlevě v Kongresu USA při schvalování další vojenské pomoci Kyjevu, bývá zmiňován jako jedna z příčin postupu ruských vojsk na frontě v poslední době. Ukrajina se brání ruské agresi už déle než dva roky a nynější problémy s municí jsou podle médií nejhorší od vypuknutí války.

"Zhodnotili jsme pokrok české iniciativy a celkové úsilí o posílení vojenské pomoci Ukrajině. Také jsme koordinovali společné kroky, aby byl mírový summit úspěšný. Jsem vděčný Česku za jeho přátelskou a trvalou podporu," napsal Kuleba na síti X. Zmiňovaný summit se má uskutečnit příští měsíc ve Švýcarsku.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v poslední dubnový den na sociální síti X poděkoval české vládě a jejímu předsedovi Petrovi Fialovi za urychlení české muniční iniciativy.

Ukrajinská agentura Unian dnes citovala zprávu listu The New York Times, podle kterého Kyjev minulou neděli dostal část protitankových prostředků, raket a naléhavě potřebných dělostřeleckých nábojů, další zásilka dorazila v pondělí a v úterý pak z Polska a Španělska dorazily i rakety k systémům protivzdušné obrany Patriot. Podle deníku ale může trvat měsíce, než dojdou další dodávky z USA, Británie a Německa v dostatečném množství, aby posílily obranu Ukrajiny na frontě.

S návrhem na nákup munice mimo členské státy Evropské unie přišel český premiér Fiala na mimořádném summitu EU na počátku února. První dodávky z této iniciativy by mohla Ukrajina získat v červnu, uvedl v polovině dubna po jednání v sídle NATO Fiala. Zmínil rovněž, že díky české iniciativě se už podařilo sehnat 500.000 kusů dělostřelecké munice. Na téměř 200.000 jsou smlouvy, dalších 300.000 kusů je Česko podle něj schopné velmi reálně zajistit.

K projektu se podle českého prezidenta Petra Pavla připojilo 20 zemí - od Kanady přes Německo, Polsko, Lotyšsko, Litvu, Estonsko, Belgii, Finsko, Portugalsko, Švédsko, Norsko, Dánsko, Nizozemsko či Lucembursko až po Island nebo Slovinsko. Vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný Českému rozhlasu Plus řekl, že nákup 800.000 kusů vyjde asi na tři miliardy amerických dolarů (71 miliard Kč).

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 18.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je sobota 18. května 2024

Očekáváme v 09:00 14°C

Celá předpověď