Hlavní obsah

Piráti odstartovali kampaň: Navezli se do Orbána i zbytku české politiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S narůžovělou dodávkou odstartovali v úterý Piráti žhavou fázi kampaně do evropských voleb. Jejich šéf Ivan Bartoš varoval před vývojem podobným v Maďarsku nebo na Slovensku. Podle lídra kandidátky Marcela Kolaji hrozí, že europarlament v povolebním složení může omezovat občanská práva, a obul se i do českých konzervativců pro jejich kontakty s extremisty. Podle něj je konzervativní celý zbytek české politické scény.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) vystoupil na tiskové konferenci k představení aplikace eDoklady, 22. ledna 2024

Článek

„Celá Evropa prochází skutečně náročným obdobím. Nelze přehlížet hrozby, které Evropou plíživě prorůstají. S hrozbami se totiž jako houby po dešti objevují různí pábitelé a obchodníci se strachem a ti se snaží rozeštvat společnost a posunout ji na šikmou plochu směr východ,“ řekl Bartoš.

„Jak negativně to pak dopadá na bezpečí a životy běžných občanů můžeme vidět jen kousek u našich východních sousedů. Ať už je to Orbánovo Maďarsko, nebo nepříznivý vývoj situace na Slovensku. Uvědomujeme si, že je na demokratických politicích, aby se k prázdným slibům rádobymesiášů lidé upínat nemuseli,“ dodal.

Kolaja si pochvaloval, že řadu krizí Evropa ustála díky spolupráci a vzájemné solidaritě.

Okamurova SPD padá. Voliče jí přebírá Václavák

Parlamentní volby

„Z předvolebních odhadů i z výroků v médiích ale vidíme, že není samozřejmost, že tento kurz vzájemné spolupráce a solidarity bude pokračovat. Poprvé hrozí, že evropský parlament nebude naše práva chránit, ale bude nám je brát,“ hrozil.

Proti všem

„Ani čeští konzervativci už se nestydí paktovat na evropské úrovni s extremisty, naopak se tím chlubí. Získávají od nich hlasy pro své zpátečnické návrhy, o kterých eufemisticky hovoří jako o racionálních. A pak mlčí, když jejich noví přátelé zakazují interrupce, diskriminují menšiny nebo do ulic instalují špehovací kamery. Máme odvahu být protipólem konzervativcům, kteří tvoří prakticky celý zbytek české politické scény,“ uvedl.

Bartoš představil hlavní pilíře, na nichž bude nastávající horká část kampaně stavět.

Tím prvním je konkurenceschopná Evropa a prosperující Česko. Podle Bartoše jsou Piráti jedinou stranou, která se snaží jít s dobou. „Umíme využívat moderní technologie a trendy ve prospěch lidí a neopakujeme 30 let přežité vize. Přinášíme reálná řešení. Šetříme lidem čas, peníze i nervy,“ řekl.

Paradoxně zrovna v alternativním prostoru Mystic Skate Park Štvanice, kde strana vicepremiéra pro digitalizaci happening pořádala, u výčepu nebrali karty.

Legalizace eutanazie: Ve vládní koalici kontroverzní téma

Domácí

Druhým pilířem je tah proti korupci, kdy Bartoš vyzdvihl, že Piráti za téměř 15 let své existence nemají v tomto ohledu škraloup. „Budeme hlavními tahouny proti korupci a nesmyslným dotacím typu toastové linky a rozhledny v údolí,“ sliboval.

Ve třetím pilíři se opět vrátil k boji proti extremistům. „Jsme hlavním nárazníkem proti všem extremistům, obchodníkům se strachem a populistům. Nás si nelze koupit, ale nelze nás ani zastrašit. I proto Andrej Babiš označil Piráty za hlavní nepřátele, což od oligarchy beru jako pochvalu,“ poznamenal.

Čtvrtým bodem pak má být úsilí o spravedlivé podmínky pro všechny Evropany bez ohledu na původ. „Postaráme se o to, aby evropské miliardy řešily skutečné problémy v regionech,“ sliboval.

Digitální stavební řízení stíháme, tvrdí Bartoš. Systém dostanou 1. května

Ekonomika

Související články

Strany už mají čísla pro evropské volby

Třicet uskupení, která kandidují ve volbách do Evropského parlamentu, získalo v úterý volební čísla. Koalice Spolu se bude o hlasy volič ucházet pod číslem...

Výběr článků

Načítám