Hlavní obsah

Soud zamítl stížnost SOCDEM. ČSSD může kandidovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sociální demokracie (SOCDEM) neuspěla se svým návrhem u Nejvyššího správního soudu, aby byla zrušena registrace koalice s názvem ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Sociální demokraté tvrdí, že zkratka, kterou strana sama ještě před rokem používala, působí na voliče klamavě. NSS jí však vzkázal, že se měla bránit dřív.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Sociální demokracie Michal Šmarda

Článek

„Sociální demokracie mohla a měla brojit proti registraci zkratky ČSSD, resp. názvu ČSSD – Česká suverenita sociální demokracie, které jsou dle jejího názoru zaměnitelné s jejím historickým názvem a zkratkou, podstatně dříve, a to žalobou proti nezákonnému zásahu nebo žalobou na ochranu názvu v občanském soudním řízení. Nic z toho dosud neučinila, ač o těchto právních možnostech věděla,“ uvedl Nejvyšší správní soud.

Dodal, že to byla sama Sociální demokracie (SOCDEM), která svůj dosavadní název včetně zkratky ČSSD před téměř rokem opustila.

Protože ČSSD odpovídá zkratce a součásti platného názvu jedné z politických stran, které ji tvoří, a je zapsaná v rejstříku politických stran a hnutí, kde zápis nebyl právně zpochybněn, nelze koalici v použití zkratky bránit.

Šmarda: Sociální demokracie už nikdy nebude lpět na pozicích, Suverenita se na nás přiživuje

PoliTalk

Koalice tří politických stran ČSSD – Česká suverenita sociální demokracie, Směr Česká republika a DOMOV tedy může pod názvem „ČSSD“ do Evropských voleb kandidovat.

„Zrušení registrace politického subjektu pro volby kvůli zaměnitelnosti jeho názvu je velmi vážným zásahem do ústavně garantovaného volebního práva a je možné k němu přistoupit jen zcela výjimečně, jestliže zde nebyl jiný procesní prostředek ochrany práva,“ uvedl Nejvyšší správní soud.

Sociální demokracie se obrátila na soud s tím, že zkratka ČSSD, kterou donedávna sama používala, působí na průměrného voliče klamavě. Koalice podle sociálních demokratů chce na straně parazitovat.

Předseda SOCDEM Michal Šmarda Novinkám sdělil, že by se měla volební legislativa novelizovat, aby se podobné jednání nemohlo opakovat.

„Situace, kdy kromě Sociální demokracie a koalice zneužívající zkratku ČSSD jsou registrovány dvě kandidátky začínající slovem „ANO“ a dvě kandidátky začínající slovem „PRO“ svědčí o potřebě takové novelizace,“ uvedl s tím, že v ochraně své značky proti České suverenitě bude pokračovat.

Podle místopředsedy strany Břetislava Štefana je teď nejdůležitější, aby se strana soustředila na úspěch v evropských volbách a dostala do Europarlamentu svého lídra Lubomíra Zaorálka.

„Nemám, co bych na to řekl. Riziko, že nás to poškodí, bylo vždycky. Je to pláč nad rozlitým mlékem. Pokud jsme řekli, že chceme jít novou cestou, tak tou cestou pojďme,“ řekl Novinkám.

Překvapený byl z argumentů NSS pardubický hejtman Martin Netolický. Nicméně i on vyzval své kolegy, aby se verdiktem příliš nezabývali. „Domnívám se, že to není jen o značce a názvu, politika se dělá lidmi, tedy těmi, kdo reálně sociálními demokraty jsou a představují sociálnědemokratický směr,“ uvedl.

V SOCDEM na kolenou sílí nespokojenost

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám