Hlavní obsah

Tragédii na filozofické fakultě zneužívali dezinformátoři. I proti Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo vnitra ve své zprávě o extremismu za minulý rok upozornilo, že dezinformátoři zneužívali i prosincovou tragickou událost na pražské filozofické fakultě, kde vrah zastřelil 14 osob. Desítkami takových příspěvků souvisejících s prosincovou střelbou se začali zabývat policisté. Výroční zprávu obsahující i toto sdělení v úterý schválila vláda.

Foto: Milan Malíček, novinky.cz

Snímek ze vzpomínkové akce filozofické fakulty na Palachově náměstí

Článek

Ministerstvo upozornilo, že událost ze dne 21. prosince 2023 zneužívali konspirátoři k útokům proti Ukrajincům či Židům. Zpráva kromě jiného konstatovala, že „se nadále objevovaly, zejména v online prostoru, předsudečně nenávistné výpady proti muslimům, migrantům, Romům, Ukrajincům, Židům či LGBT+ komunitě“.

Zpráva také kromě jiného uvádí, že v souvislosti se střelbou na fakultě „v závěru roku 2023 zřetelně narostla předsudečná trestná činnost vůči studentům či pedagogům Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, ale rovněž obecněji vůči lidem s vysokoškolským vzděláním“.

Státní zástupci věnují prověřování jednotlivých případů náležitou pozornost, uvádí zpráva, v několika případech už bylo zahájeno trestní stíhání.

Policie našla muže, který se vloupal do domu vraha z fakulty

Krimi

Jako příklad šířené poplašné zprávy uvedlo ministerstvo vnitra tvrzení o tom, že „vrahem z Klánovic je Ukrajinec a média to tají“. Policisté přitom prokázali, že v Klánovicích, kde byl zastřelen muž a kojenec, vraždil stejný pachatel, jaký poté zabíjel i na pražské fakultě.

Smyšlené příběhy o filozofické fakultě a napojení na Ukrajinu byly součástí širších protiukrajinských a proruských příběhů. Ty měly podle autorů konspirací dokazovat, že Ukrajinci páchají kriminalitu, jsou nevděční vůči českým občanům nebo že sympatizují s (neo)nacismem. S tím souviselo i navazující sdělení o tom, že „je potřeba, aby Západ přestal Ukrajinu podporovat a Rusko mohlo snáze provádět agresivní vojenské operace“.

Objevily se ale například i poplašné zprávy o „Ukrajincích, kteří jezdí po městě a unáší romské děti na orgány“.

„Antisystémové hnutí“ zcela zastínilo extremisty v Česku

Domácí

Výběr článků

Načítám