Hlavní obsah

Cameron nevyloučil použití britských zbraní k ukrajinským útokům na ruské území

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský ministr zahraničí David Cameron během páteční návštěvy Kyjeva řekl, že je na Ukrajině, jak dodané britské zbraně využije, přičemž též hájil právo Ukrajiny útočit na cíle na ruském území. Jde o výrazný posun, protože dosud Británie trvala na tom, že její rakety dlouhého doletu Storm Shadow mají být páleny jen na cíle na mezinárodně uznaném území Ukrajiny.

Foto: Reuters

David Cameron v Kyjevě

Článek

„Stejně jako Rusko útočí uvnitř Ukrajiny, je poměrně pochopitelné, proč Ukrajina cítí potřebu ujistit se, že se brání,“ řekl Cameron při návštěvě Kyjeva, v rámci níž dle BBC přislíbil, že je Velká Británie připravena Ukrajině ročně poskytnout vojenskou pomoc v hodnotě 3 miliard liber (87,5 miliardy korun) tak dlouho, jak to bude nutné.

Rusko Cameronovo prohlášení odsoudilo jako „další velmi nebezpečné vyjádření“. „Toto je přímá eskalace napětí kolem ukrajinského konfliktu, která by mohla pro evropskou bezpečnost představovat hrozbu,“ řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová zase uvedla, že se Cameronovo vyjádření rovná přiznání, že Západ s Moskvou vede „hybridní válku“.

Cameron ukrajinské útoky na ruské území s použitím britských zbraní sice otevřeně neschválil, ale tvrzení, že je na Ukrajincích, jak poskytnuté zbraně použijí, ukazuje změnu od předchozího britského postoje. Ukrajinské ozbrojené síly kvůli němu dosud používaly rakety dlouhého doletu Storm Shadow pouze k útokům na vlastní mezinárodně uznávané území, nejúspěšněji pak proti Černomořské flotile kotvící u Rusy okupovaného Krymu.

RegioJet hrozí Ukrajincům kvůli celním průtahům stotisícovou pokutou

Ekonomika

Britská pozice vůči ukrajinským útokům na ruské území se tak výrazně liší od té americké. USA totiž údajně na Kyjev apelovaly, aby zanechal útoků na ruské ropné rafinérie. Obávají se nejen eskalace konfliktu, ale i zvýšení cen pohonných hmot během volebního roku.

Velká Británie od začátku ruské invaze poskytla Ukrajině vojenské vybavení v ceně miliard liber, a to včetně tanků nebo precizně naváděných střel do systémů protivzdušné obrany. Již zmiňované rakety Storm Shadow s doletem přes 250 km pak začali Britové oficiálně dodávat před rokem.

Peskov v pátek kromě Davida Camerona odsoudil i francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který tento týden řekl, že by měl Západ zvážit nasazení svých vojáků na Ukrajině, „pokud Rusové prolomí přední linie a Ukrajina o to požádá“. Tato slova Peskov označil za „velmi nebezpečný trend“.

Útok na letiště donutil Rusy stáhnout suchoje hlouběji na své území

Evropa

Výběr článků

Načítám