Hlavní obsah

Raiffeisen Bank zahájí postupné stažení z ruského trhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouská Raiffeisen Bank International (RBI) se ve třetím čtvrtletí tohoto roku začne stahovat z ruského trhu, oznámil výkonný ředitel společnosti Johann Strobl. Prozatím to bude znamenat jen omezení poskytovaných služeb, přičemž do budoucna by mohlo dojít k prodeji celé ruské větve banky. RBI se tak bude řídit pokynem Evropské centrální banky (ECB).

Foto: Reuters

Logo Raiffeisen Bank na budově ve Vídni

Článek

„Očekává se, že implementace začne ve třetím čtvrtletí, dřív stěží,“ řekl Strobl během konferenčního telefonátu s analytiky. „V současnosti formulujeme plán a analyzujeme, co lze udělat a co bude potřeba udělat. Pak vyhodnotíme dopad, jaký to bude mít na roční výsledky.“

RBI je největší západní bankou, která v Rusku od začátku invaze na Ukrajinu stále zůstává. Strobl podle serveru Ukrajinska pravda vysvětlil, že omezení operací na tamním trhu bude zahrnovat téměř úplné přerušení poskytování půjček, přičemž banka už bude převážně pouze očekávat splacení těch již poskytnutých.

Výkonný ředitel společnosti také uznal, že „nejrychlejším a nejtransparentnějším“ způsobem, jak se stáhnout z ruského trhu, by bylo prodání ruské větve banky. Za poslední dva roky prý již banka obdržela vyjádření zájmu o koupi od několika ruských a zahraničních partnerů. Na ruské zájemce už ovšem byly též uvaleny sankce.

První konkrétní plán odchodu takto RBI nastínila jen pár týdnů poté, co se na její účet snesla kritika kvůli inzerci stovek pracovních pozic v Rusku. V inzerátech tehdy banka naopak avizovala, že jejími „klíčovými cíli jsou mnohonásobné rozšíření aktivní klientské základny a stabilní dvouciferný růst příjmů“.

Evropské banky sypou Rusku obří sumy peněz. Čtyřikrát víc než před válkou

Ekonomika

Výběr článků

Načítám