Hlavní obsah

Slovensko zaplatí odškodné za razii policie v obci, kde žije romská komunita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovensko uzavřelo smír se třemi oběťmi policejní akce v romské komunitě z roku 2015. Tři obyvatelé obce Vrbnica v okresu Michalovce na východě Slovenska si stěžovali u Evropského soudu pro lidská práva.

Foto: Polícia SR

Slovenský policista (ilustrační foto)

Článek

Slovensko smír uzavřelo už letos v únoru. V pátek náměstkyně slovenského ministra spravedlnosti Katarína Roskoványi řekla agentuře TASR, že stát zaplatí každé z obětí 13 750 eur (přes 344 tisíc korun). Společně všem stěžovatelům pak také zaplatí stát náklady v souvislosti s řízením ve výši 7210 eur (přes 180 tisíc korun).

Stěžovatelé namítali porušení zákazu nelidského nebo ponižujícího zacházení, zákazu diskriminace a porušení práva na účinný opravní prostředek.

Slovenská policie podnikla 2. dubna 2015 razii v romské komunitě ve zmíněné obci s cílem vypátrat hledané osoby. Při zásahu bylo zraněno nejméně patnáct osob. Náměstkyně ministra spravedlnosti řekla, že v současnosti už se podobné akce nedělají. „Proto věřím, že k podobným zásahům do základních lidských práv a svobod už ze strany policie nedojde,“ uvedla Roskoványi.

Mlátili je obušky

V roce 2015 si Romové stěžovali redaktorům Denníku N, že je policisté při akci mlátili obušky. Svetoslav Kanči redaktorům řekl, že policisté mu vykopli dveře a udeřili ho obuškem asi desetkrát do zad a do nohou. Když před policisty utekl do pole, dostihli ho a mlátili ho dál.

Lékaři ve městě Michalovce vydali několika lidem z obce Vrbnica potvrzení, že byli zmláceni obušky.

Když při akci přišel za policisty Jaroslav Tokár a představil se jako starosta obce, policista mu měl říct: „No a co, pro mne jsi jen p…ý cikán.“

Na Slovensku osvobodili policisty obviněné z šikanování romských chlapců

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám