Hlavní obsah

Ukrajinský útok britskými zbraněmi v Rusku dovolen. Pomstíme se, hrozí Zacharovová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako „něco naprosto šíleného“ ohodnotila mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová prohlášení šéfa britské diplomacie Davida Camerona, že je na Ukrajině, jak využije zbraně, které jí Británie dodala, přičemž též hájil právo Ukrajiny útočit na cíle na ruském území. Pohrozila přitom Británii tvrdou odvetou, pokud tak učiní.

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová

Článek

„Pokud by se podobný scénář realizoval, Ruská federace si vyhrazuje právo reagovat odpovídajícím způsobem, to znamená využít jako cíl všechna britská zařízení, která se nacházejí jak na území Ukrajiny, tak v Evropské unii, tedy vojenské objekty, zbraně a tak dále,“ prohlásila Zacharovová.

Mluvčí tak veřejně přednesla to, co si vyslechl britský velvyslanec v Moskvě Nigel Casey, kterého si ruské ministerstvo zahraničí kvůli Cameronovu prohlášení předvolalo v pondělí.

Vyjádření šéfa britské diplomacie Zacharovová navíc označila za „naprosto absurdní, protože Británie ještě nedávno tvrdila pravý opak“.

Foto: Profimedia.cz

Britská střela Storm Shadow

Londýn totiž až dosud trval na tom, že jeho rakety dlouhého doletu Storm Shadow mají být použity jen na cíle na mezinárodně uznaném území Ukrajiny. Kyjev toto přání respektoval a střely používal například proti Černomořské flotile kotvící u Rusy okupovaného Krymu, kterou se mu podařilo zdecimovat.

Velká Británie od začátku ruské invaze poskytla Ukrajině vojenské vybavení v ceně miliard liber, a to včetně tanků nebo naváděných střel do systémů protivzdušné obrany. Již zmiňované rakety Storm Shadow s doletem přes 250 km pak začali Britové oficiálně dodávat před rokem.

Cameron nevyloučil použití britských zbraní k ukrajinským útokům na ruské území

Evropa

Výběr článků

Načítám