Hlavní obsah

Francie a USA zatím digitální daň nevyřešily, cla ale nyní nehrozí

Paříž

Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho americký protějšek Donald Trump se dohodli na prodloužení rozhovorů ohledně digitálně daně do konce roku, takže prozatím nehrozí zavedení nových amerických cel na francouzské zboží. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na zdroj z francouzské diplomacie.

Foto: Pool, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Francouzský parlament schválil digitální daň loni v červenci. Daň má tříprocentní sazbu a týká se firem, které mají ve Francii příjmy nad 25 milionů eur (zhruba 627 milionů Kč) a celosvětově nad 750 milionů eur (zhruba 19 miliard Kč). Platí zpětně od začátku loňského roku.

Washington má obavy z negativních dopadů nové daně na americké technologické podniky a začátkem prosince varoval, že by v rámci odvety mohl uvalit až stoprocentní dodatečná cla na dovoz francouzského zboží v hodnotě 2,4 miliardy dolarů (přes 54 miliard Kč) ročně, včetně šumivého vína, kabelek, sýrů a dalších výrobků.

Trump hrozí Česku obchodní válkou. Kvůli digitální dani

Ekonomika

Macron uvedl, že měl na téma digitální daně "skvělý" rozhovor s Trumpem. Dodal, že chtějí společně dospět k dohodě, která by uvalení nových cel zabránila.

Zavedení digitální daně plánuje také Česká republika. Hospodářské noviny (HN) s odvoláním na americký vládní zdroj uvedly, že Spojené státy kvůli tomu hrozí Česku odvetou. Zdroj nicméně neupřesnil, kterých výrobků by se případná cla týkala a jak velká by byla.

Česká vláda sedmiprocentní digitální daň pro velké internetové firmy schválila loni, v lednu ji má začít projednávat Sněmovna. "Vyhrazujeme si právo zavést odvetná opatření, pokud bude daň diskriminační vůči americkým firmám," sdělil HN zdroj. Ministerstvo financí deníku potvrdilo, že mu američtí diplomaté výhrady k dani sdělili a že USA jsou připraveny na ni odpovědět.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Reklama

Související články

USA pohrozily EU zvýšením cel

Spojené státy by mohly přikročit ke zvýšení i rozšíření cel, která v říjnu zavedly na zboží z Evropské unie v reakci na nezákonné subvencování výrobce letadel...

Výběr článků

Načítám