Hlavní obsah

Co dělat s politým počítačem či mobilem

Novinky, mif

Mobil, tablet, či dokonce počítač. Na dovolenou si je možné v dnešní době vzít celou řadu technických vychytávek. Většina elekroniky se ale s vodou příliš nekamarádí, pokud tedy k tomu nejsou speciálně uzpůsobeny. Co dělat, když jej omylem polijeme?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

To nejdůležitější je dané zařízení okamžitě vypnout, případně se jej nepokoušet zapínat, aby nedošlo ke zkratu. Platí to i ve chvíli, kdy si myslíte, že veškerá voda v útrobách přístroje již vyschnula. Jednotlivé součástky jsou totiž zpravidla zoxidované a zanesené nečistotami, které se do přístroje dostaly společně s vodou.

V opačném případě je nutné počítat s tím, že oprava zkratovaného zařízení je velice složitá a často nákladnější než pořízení nového výrobku. Techniku je proto vhodné co nejdříve po promočení odpojit od napájení – nejrůznějších zdrojů, napájecích kabelů a baterií.

Před spuštěním musí být zařízení nejprve vysušeno a vyčištěno. To je možné i svépomocí, například chytrý telefon poměrně dobře vysušíte, pokud jej vložíte do pytlíku s rýží. Ta vlhkost pojme. Následně je však nutné celý přístroj rozebrat, což vyžaduje odbornější znalosti. Méně zkušený uživatel může napáchat více problémů než užitku, a v krajních případech dokonce celý přístroj nenávratně zničí.

Extrémně odolným notebookům a tabletům nevadí voda ani prach

Hardware

Raději přenechat servisu

Proto je vhodné v některých případech přenechat čištění odbornému servisu. V obou případech je ale nejdůležitější rychlost. Každý den, kdy se odkládá vyčištění přístroje, hrozí koroze jednotlivých součástek. Ceny zkorodované elektroniky se pak opět mohou vyšplhat do závratných částek.

Po rozebrání je nutné důkladně omýt plošné spoje a kontakty čisticím roztokem. Vhodné je k tomu použít destilovanou vodu nebo izopropanolový sprej, který zbaví povrch nečistot a mastnoty. Tento přípravek je běžně dostupný v drogeriích zhruba za 200 Kč.

Foto: Novinky

Sklotextilová tužka

Když jsou jednotlivé díly čisté, je nutné zbavit přístroj vlhkosti horkým vzduchem. Jeho teplota však nesmí být příliš vysoká, aby nespálila jednotlivé kontakty. Poté je nutné odstranit z plošných spojů oxidaci. K tomu poslouží sklotextilová tužka, která se prodává ve specializovaných obchodech zhruba za stovku. V podstatě jde o jemné brusné pero.

Celý tento postup by měl být pro bezproblémový chod zařízení důkladně zopakován alespoň dvakrát. Nakonec je nutné plošné spoje ošetřit ochranným lakem a otestovat funkčnost celého systému.

Dopředu bohužel nedokáže nikdo zaručit, že bude přístroj opět fungovat, respektive jak dlouho bude fungovat, aniž by se musely měnit nějaké hardwarové komponenty.

Voda a mýdlo vítány. Nový smartphone láká milovníky čistoty

Mobil

Chráněno už z výroby

Nic podobného samozřejmě nemusí řešit lidé, kteří mají už z výroby chráněnou elektroniku proti vodě. To se vždy dozví majitelé z technických parametrů udávaných výrobcem. Důležité je hlídat si především parametr stupně krytí, který přesně určuje, v jakých podmínkách může být mobil použit.

Například hojně rozšířená certifikace IP67 chrání přístroj zcela před vniknutím prachu a zároveň může být také ponořen do hloubky jednoho metru po dobu 30 minut. Právě certifikací IP67 se chlubí v dnešní řadě celá řada mobilů, a dokonce i některé tablety. U počítačů jde však stále spíše o výjimku.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám