Hlavní obsah

PlayStation oslavil 25. narozeniny

Novinky, abr

Společnost Sony do určité míry změnila svět videoher, zásadní podíl měla také v posledních třech dekádách na jednotlivé tituly. Však také právě televizní konzole, které se pyšní celou řadou exkluzivních her, patří k těm nejprodávanějším na světě. První generace se přitom začala prodávat přesně před 25 lety, tedy 3. prosince 1994.

Foto: archív výrobce

PlayStation z roku 1994

Článek

První televizní konzole od Sony ale nestačila na věhlas svého následovníka, dvojka totiž drží v prodejích absolutní rekord. Začala se prodávat v březnu 2000, avšak nejprve pouze v domovském Japonsku. Hned po prvních dvou dnech bylo jasné, že půjde o naprostý hit – za pouhých 48 hodin se prodal milion konzolí, což se do té doby nepodařilo žádné jiné konzoli.

Co bude umět PlayStation 5? Šéf Sony se rozpovídal

Hry a herní systémy

Prakticky totožná situace se opakovala na americkém trhu, kde se dvojka začala záhy prodávat. Za víkend pokořila hranici 500 000 prodaných kusů.

Na pultech obchodů vydržel PlayStation 2 až do roku 2006, kdy byl nahrazen modernější třetí generací. Za celou tu dobu si dvojku koupilo 158 milionů lidí, což z ní dělá nejúspěšnější herní systém všech dob.

Foto: archív výrobce

PlayStation 2

Jedničku si koupilo podle posledních zveřejněných dat z konce letošního léta 104 milionů lidí. I to je ale skvělý výsledek, neboť následovníka s pořadovým číslem tři si koupilo už jen 87 milionů lidí, právě proto se do přehledu šesti nejúspěšnějších konzolí vůbec nedostal.

To platí například také o Xboxu 360, který je historicky nejúspěšnější konzolí od Microsoftu. Tento model si našel domov u 86 milionů hráčů.

Po PlayStationu 2 se na druhé příčce žebříčku umístila konzole Nintendo DS s 155 miliony prodaných kusů, třetí místo pak patří modelu Nintendo Game Boy, který si koupilo 119 milionů lidí.

Nejprodávanější herní konzole:
Sony PlayStation 2 (PS2)158 milionů ks
Nintendo DS (DS)155 milionů ks
Nintendo Game Boy (GB)119 milionů ks
Sony PlayStation (PS)104 milionů ks
Nintendo Wii (Wii)101 milionů ks
Sony PlayStation 4 (PS4)99 milionů ks
Sony PlayStation 3 (PS3)87 milionů ks
Microsoft Xbox 360 (X360)86 milionů ks

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám