Hlavní obsah

Huawei chce v Evropě vybudovat továrny pro výrobu 5G zařízení

Čínská společnost Huawei chce v Evropě vybudovat nové tovární kapacity, ve kterých by vyráběla zařízení potřebná pro mobilní sítě páté generace (5G). V rozhovoru s kanadským listem The Globe and Mail to uvedl zakladatel a ředitel podniku Žen Čeng-fej. Firma podle něj rovněž plánuje přesun výzkumného centra ze Spojených států do Kanady.

Foto: Aly Song, Reuters

Zakladatel společnosti Huawei Žen Čeng-fej

Článek

Spojené státy čínskou společnost obviňují z krádeží technologií a špionáže pro Peking, což Huawei popírá. Washington firmu vyloučil z budování 5G sítí a ke stejnému postupu vybízí i své spojence. USA rovněž zařadily Huawei na svou černou listinu, což znamená, že americké podniky potřebují zvláštní povolení, pokud chtějí této společnosti dodávat své produkty.

ZTE a Huawei stále na mušce. Podle FCC představují hrozbu pro bezpečnost USA

Internet a PC

Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) loni v prosinci označil technologie Huawei a další čínské firmy ZTE za bezpečnostní riziko. Varování se týkalo systémů zařazených do takzvané kritické informační infrastruktury. Některé státní instituce pak omezily používání produktů těchto firem.

Huawei je dodavatelem mobilních sítí a další infrastruktury pro všechny tři české mobilní operátory, technologii firmy využívá také největší český provozovatel telekomunikačních sítí CETIN.

Revoluce jménem 5G 

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví – o nejrůznější technické vychytávky, které sledují zdraví svého majitele a následně data zasílají přímo lékaři, nebyla na výstavišti nouze.

Číňané již pracují na vývoji 6G sítí

Mobil

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám