Hlavní obsah

Huawei se obejde i bez Googlu, do telefonů nasadí navigaci TomTom

Novinky, mif

Společnost Huawei neustále hledá cesty, jak se vypořádat s americkými sankcemi, kvůli čemuž čínský podnik nemůže využívat plnohodnotnou verzi Androidu. Mapy od společnosti Google tak například nově nasadí navigaci od nizozemské firmy TomTom. Upozornila na to agentura Reuters.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Americké ministerstvo obchodu uvalilo sankce na Huawei už loni v květnu, protože údajně představuje hrozbu pro národní bezpečnost.

Kvůli tomu americké podniky nesmí s čínskou firmou obchodovat bez speciálního povolení. Nové mobily značky Huawei proto například nemohou používat plnohodnotný operační systém Android. Telefony se tak nepřipojí k e-mailovému klientu Gmail, portálu YouTube, mapám Google a obchodu s aplikacemi Play.

Zájem o navigace vadne, TomTom přesto ohlásil nárůst zisku o 30 procent

Hardware

Huawei již dříve nahradil obchod Play vlastní galerií aplikací, díky čemuž mohou uživatelé nejpoužívanější programy i nadále hledat, instalovat a pochopitelně také používat.

Nyní se čínskému podniku podařilo vyzrát i na absenci Google map. Díky dohodě s nizozemským výrobcem TomTom může využívat jeho mapy i služby. Dohoda údajně byla uzavřena již dříve, ale oba podniky to oznámily bez dalších podrobností až nyní.

TomTom se bude soustředit na software

TomTom je dlouholetý výrobce navigací, v tomto segmentu patří k těm nejpopulárnějším značkám. Stejně jako další konkurenti nicméně v posledních letech čelí klesajícímu zájmu ze strany uživatelů – místo klasických navigací totiž lidé stále častěji využívají softwarové náhrady ve svých chytrých telefonech, případně zabudované navigace přímo v automobilech.

I proto se společnost TomTom rozhodla loni prodat telematickou divizi japonské firmě Bridgestone, v budoucnu se nizozemský podnik bude soustředit na poskytování softwaru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám