Trnem v oku se pro ostatní strany stal hazardní magnát a senátor Ivo Valenta. Z řad STANu se proti němu vyhranil a svým hlasem nepodpořil vznik koalice ředitel zlínského divadla Petr Michálek. „Má náš velký respekt,“ znělo z opozičních stran. Bez jeho hlasu představená koalice nemá většinu a zůstala tak na pouhých dvaceti mandátech. Vládnoucí koalice ale potřebuje většinu, což je 21 křesel z celkového počtu jednačtyřiceti mandátů. Vznikla tak patová situace.

„Vzniklá situace nás samozřejmě znepokojila,“ komentoval lídr hnutí ANO Roman Kaňovský. Nesouhlas Petra Michálka s vytvořením koalice „výherních automatů“, jak ji nazval lídr Pirátů Jiří Jaroš, dvojbloku ANO a STAN fatálně zkomplikoval koaliční vyjednávání. „Vím, co je kompromis, koneckonců byl jsem připraven spolupracovat s hnutím ANO, ale nešel jsem do politiky proto, abych v ní podporoval krále hazardu a člověka pravomocně odsouzeného za korupci,“ sdělila trojka na kandidátce STAN Petr Michálek s tím, že se ale mandátu nevzdává. „Nejsem zvyklý utíkat z boje,“ vysvětlil. Snažil se prý své kolegy přesvědčit o tom, že vytvoření koalice se stranou Iva Valenty zásadním způsobem poškodí STAN jako takový, jakkoli je prý tzv. trojblok ve spolupráci s hnutím Zlín 21 zahnal do kouta. „Ale neuspěl jsem,“ dodal.

Ilustrační foto
„Ať je v čele Zlína šest stran“

„Dohoda pro utvoření koalice s uskupením Rozhýbejme Zlín bylo společným rozhodnutím hnutí ANO a hnutí STAN,“ komentoval situaci lídr ANO Roman Kaňovský s tím, že reakce Petra Michálka je interní věcí hnutí STAN. „My předpokládáme, že nám v krátké době hnutí STAN sdělí řešení nově vzniklé situace a zároveň také uvede svých 9 mandátů v zastupitelstvu města,“ sdělil Kaňovský s tím, že pokud by si chtěl vzít STAN čas na vyřešení této situace, sednou si k tématu opět v pondělí.

Koaličním vyjednáváním se tak rozplynuly kontury. Zatímco včera ráno hledala „ultra rychle vytvořená“ koalice ještě jedno uskupení do svých řad, aby vznikla tzv. silná koalice, odpoledne stojí vítězné ANO opět na začátku vyjednávání. Co nadále trvá je přetrvávající dvojblok ANO a STAN, otázkou je jak dlouho toto spojení vydrží, pevný v základech se zdá být trojblok lidovci, ODS a Piráti. Do hry o šéfa radnice se vrací i hnutí Zlín 21, které opakovaně odmítlo trojčlennou koalici s ANO a STAN. Vymezilo se zejména proti STANu a upřednostnilo šestičlennou koalici s ODS, KDU-ČSL a Piráty. „Počkáme,“ říkají všechna politická seskupení zapojená do povolebních koaličních vyjednávání. „Teď je řada na ANO a STAN. Naše postoje se nikterak nezměnily,“ dodávají.

Magistrát města Zlína.
Zlínská radnice stále čeká na vládu

Variantu široké koalice ANO a Starostové a nezávislí včera odmítli. Uvedli, že z mnoha příkladů je patrné, že mnohačlenné koalice se dokážou domluvit jen velmi obtížně, omezena je i jejich schopnost řešit aktuální problémy a ty by v nadcházejících letech prý určitě nastaly. „My chceme pracovat pro město Zlín a ne se zabývat komplikovanými vztahy v koalici,“ tvrdil ještě včera ráno Miroslav Adámek z hnutí STAN. K nové situaci se ale zatím nevyjádřil.